Friday, May 18, 2007

Lögn och propaganda

Kvällspressen och morgontidningarna fortsätter sin TT-influerade rapportering av mellanöstern. Det kan inte vara lätt att göra balanserade artiklar om ens källmaterial är undermåligt. Fast ibland undrar man om de ens försöker.

Borta på DN skriver man om händelserna som skett. Dock är framsidan bildsatt något skruvat.


Notera bildbyline: 'Palestinier flyr efter en israelisk flygattack.'

Mysko, Israel brukade inte flyg alls i sin vedergällning och den skedde mot en Hamas bas (med 4 helikoptrar). Beslutade skolorna att man skulle sända alla sina barn på studiebesök till en av Hamas militärläger eller är det ännu ett 'titta, nu springer vi'-foto som en lokal fotograf skickat?

För gör inga misstag, den absoluta majoriteten av fotograferna som arbetar i området är lokala frilansare som helt eller delvis har band till Hamas eller Fatah. Det är så de får tillgång till att göra sina jobb - det är så de båda palestinska organisationerna får ut sina mest berömda PR-bilder.

Borta på TT-Kritik så noterar man även att TTs översättningar som vanligt filtrerar det hela till en vinklad inledning så ger ett sken av att Israel i det närmaste anfallit utan provokation.

Även SvD tog först in en närmast ofiltrerad propaganda-post från TT först om det som skett men efter påtalan om vad som föranlett vad som pågår så bytte man ut artikeln mot en som fokuserar på det väsentliga: den upptrappade konflikten mellan Fatah och Hamas som kliver närmare ett fullskaligt inbördeskrig.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home