Friday, April 20, 2007

Aftonbladet lär våra barn att döda

Idag har kvällsblaskan Aftonbladet en artikel av Svante Lidén, som refererar den bok-säljande föredetta översten Dave Grossman och hans villfarelser om att så kallade 'first person shooters' är 'killing simulators' och effektivt lär barn att bli mördare.

Då ingen källa för artikeln anges får vi helt enkelt lita på de att de översatta styckena är vad som sagts, men vad som skrivs är bland annat:

– Soldater som tränar med simulatorer träffar med 90 procent av sina skott. De andra träffar med 15 procent.
Svårt att säga vad för simulatorer som avses. Är det så kallad SimFire-utrustning med laseradaptrar på vapnen och västar, som man brukar inom många försvarsmakter för att träna sig i strid, eller avser han vanliga datorspel? För om det är det senare så måste man fråga sig om urvalet på soldater i usa är sådant att rekryterna inte vet vilken ände som är framåt på vapnen (då skulle en vana att se bilder och se i vilken ände 'det onda' kommer ur hjälpa) eller påstår han faktiskt att man blir bättre på att hantera ett handeldvapen genom att klicka med en mus?

Något gällande själva slutsatsen är helt åt skogen. Kanske är det det faktum att Dave Grossman såklart inte kunnat härleda något av det han skriver runt datorspelen och ökade pricksäkerheten med vapen som är problemet, eller det att han ser till att han blir känd och säljer böcker genom att hävda det, som vi bör vara mest oroad över? Kvällstidningarna älskar honom dock. Och varje gång, även om det inte sker så ofta, det inträffar en tragedi likt på Virginia Tech så skall någon journalist göra det enkelt för sig och antingen parafraserar det som Dave skrivit eller ber han uttala sig i frågan. Och han ställer så gärna upp.

Följande skrivs om ett fall 1997:

FBI har slagit fast att en vanlig polis vid en eldstrid på sju meters håll träffar med en kula av fem i bästa fall. Hur kunde den 14-årige Michael Carneal skjuta så mycket bättre?
Vilket självklart är en helt idiotisk fråga. FBIs slutsats gällande genomsnittlig träffgrad vid eldstrider gäller just eldstrider. Inte avrättningar. Inte väpnade överfall. Det gäller besvarande av eld mot individer som beskjutit polismannen ifråga, där oftast både gärningsman och polis försöker ta skydd för att undkomma att bli träffade. Det är inte ens i närheten likvärdig med att gå upp till en grupp ungdomar och skjuta de i ryggen. Förutom om man vill sälja böcker eller måste skriva artiklar för Aftonbladet som sitt leverne.

Men det finns en upphypad moralpanik gällande dator och tv-spel och school shootings och andra våldsdåd nu för tiden. Inte helt olikt moralpaniken gällande Beatles, Jazz eller serietidningar, men ändock lite anorlunda. För den sker idag fast vi redan vet om att den är obefogad. Mängden ungdomsvåld går ned. Mängden dödsskjutningar minskar. Ungdomens supande, rökning och narkotika-missbruk är på nedgående. Men det stoppar självklart inte moralpanikens boskap från att högt råma över förbud eller stora inskränkningar inom vad som får, eller till vilka, tillverkas och säljas inom spelväg.

En rolig korrelation mellan utgivna spel, som i varje fall enskilt skapat stora debatter, och trenden bland våldsdåd fann jag utritat på nätet. Finns flertalet gjorda och de alla bygger på riktiga data som även de mest allergiska datorhatarna bör kunna begära ut. Via snigelpost då.

Även publicerad på vår modersida Aftonfabler.se

0 Comments:

Post a Comment

<< Home