Sunday, April 22, 2007

Expressen går vänsterbloggares ärenden

Sen en tid tillbaka har en grupp vänsterbloggare fört ett krig mot Carl Bildt på sina bloggar där man tar varje tillfälle som går att begära hans avgång, anklaga honom för att vara delaktig i Irak kriget, stödja massmord och bara i allmänhet vara en okunnig prick. Som tur är krävs det inte något imponerande intellekt för att anklaga någon för dessa dumheter.

Eller synd är det kanske, då vi skulle se färre av de.

Men problemet med raljerande bloggare, oavsett inriktning, är inget nytt och behöver i sig inte vara något problem. Ett problem blir det ju först när deras tramserier upplyfts till att brukas som nyhetsunderlag för andra bloggare eller i sämsta fall hela vägen till mainstream massmedia. Åtminstonde när denna vandring får ske utan att källkritik eller faktakontroll förekommer.

Inom svensk blogg-'scene' finns det flertalet personer som verkar bruka all sin arbetslösa tid åt att blogga om varje nyhetsartikel som publiceras och genast ser till att få backlinks via tjänster som Twingly. Men till skillnad från de flesta så finns det en handfull som inte bara bloggar om nyheter - de även skapar nyheter. En av de mest utmärkande av ovan beskrivna är kanske en anti-semitisk vänster-bloggare vid namn Jan-Inge Flücht ('Jinge'), ivrigt påhejad av Lasse Strömberg ('Foto Lasse').

Ett av Jinges favorithatobjekt, förutom Usa, kriget i Irak, Israel eller Folkpartiet, är Carl Bildt. Och han är det till den mildra grad att en överraskande mängd blogg-inlägg handlar om just Carl.

På Carl Bildts blog kunde förut vem som helst kommentera blog-posterna. Likt som på många andra bloggar. Denna frihet kunde inte alla hantera utan de började skriva extrema åsikter åt både ena och andra hållet i rena ord-krig med andra som kommenterade. Detta såg Jinge som en chans - han trodde sig funnit 'the silver bullet' och raskade sig iväg för att polisanmäla Bildt. Just det, han polisanmäler en person som inte skrivit kommentarerna för att de finns skrivna. På en blogg som inte lyder under svensk lagstiftning. För ni ser, det finns ett grundläggande problem med Jinges polisanmälan: den är inte baserad på verkligheten. Han vill polisanmäla Bildt via den urspårade BBS-lagen som säger att ägaren för en tjänst hålls ansvarig för materialet oavsett om andra tillfört de, även på forum och andra tillhåll där folk inbjuds att själva skriva.

Först och främst så är Wordpress, likt alla andra stora blogg-tjänster, inte lokaliserad i Sverige. För det andra så är inte Bildt ägare av tjänsten, även om den fanns i Sverige. Under gällande lagstiftningen skulle det vara Wordpress själva som är ansvariga för innehållet via deras tjänst. "Oops!"

Men låt er inte nedslås, en felaktig polisanmälan stoppar inte Jinge från att raljera om att han gjort den. Om och om igen. Och efter ett stort antal poster om det så lyckas han även, på falska premisser tyder det sig, få Expressen att publicera 2 artiklar om saken via journalisten Oscar Julander. [Artikel 1] [Artikel 2]

Och de stora rubrikerna "Bildt polisanmäld efter blogginlägg" och "Riskerar fängelse" säljer visserligen lösnummer men svävar ändå lite på sanningen. Jag kontaktade Oscar J. för att påpeka att bloggen ifråga inte var placerad i Sverige, och fick svaret:

Det är möjligt att det är som du skriver. Men CB själv verkar ta polisanmälan på största allvar, eftersom han infört en rad åtgärder på bloggen, vilket han talade om i Lördagsintervjun. Men vi borde utrett Bildts utlandsbloggade extra, håller med.
Erkänner att jag inte hade koll på att bloggen var utländsk, förövrigt ganska anmärkningsvärt med tanke på vem det är som bloggar, och att den därför står utanför den svenska lagen råmärken.

Bildt införde, som hänvisas i mailet, kravet att man måste vara inloggad på sitt Wordpress-konto för att få kommentera. Något som många inför efter att de blivit utsatta för kommentars-spam eller rent destruktivt beteende i kommentarsdelen av ens blogg.

Även typiskt en kvällstidningsjournalist att lägga in slutklämmen som för att insinuera att han valde att bruka en bloggtjänst utomlands för att inte kunna bli rörd av den svenska 'rättvisan'. Vilket självfallet är rent nonsens om man vet om att det inte finns några fristående och pålitliga svenska versioner av någon blogg-tjänst. Men de har ju som erkänts inte gjort några efterforskningar utan köpt historien av Jinge på stående fot.

I artiklarna och på Jinges blogg skrivs endast exempel från en handfull kommentarer ut. De mest citerade gäller verbala attacker på palestinier (då blog-postningen som startade bråken i kommentarsfunktionen var en blog om att Bildt var i mellanöstern på statsmanna-besök) och muslimer. Något som inte nämns är de grova verbala angrepp som även görs mot judar, amerikaner, höger-väljare och så vidare. För det skulle följa i linje att belysa att det var idioter från mest alla läger på plats som skrev dumheter. Det vore ju att ge händelseförloppet en balanserad och nyanserad bild.

Och det är inte vad man som journalist har betalt för.

Även publicerad på vår modersida Aftonfabler.se

1 Comments:

Blogger bewser said...

Expressen verkar ju bedriva någon personlig vendetta mot Carl Bildt och tyvärr så får man ju ta alla deras artiklar med en nypa salt. Som vanligt med dessa kvällstidningar som tyvärr verkar ha väldiga problem med att kontrollera fakta innan de publicerar saker och ting. Man tycker ju att de borde ha lärt sig en läxa efter Persbrandts-historian, men icke.

3:26 PM, April 23, 2007  

Post a Comment

<< Home