Friday, January 04, 2008

Journalister tror de är en del av demokratin

Med anledning av intrånget Aftonbladets intranät så har Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén uttalat sig och kallat händelsen "ett angrepp på demokratin".

Tillåt oss små-le.

Inte oväntat att journalister överskattar sin betydelsé. Termen den 'tredje statsmakten' är något man gärna själva brukar när man vill peka på sin betydelse men sällan när det gäller att ta ansvar för sina egna saklighet eller återeffekter av att man 'tillverkar' nyheter och medie-drev utan att folket alls bryr sig till den graden som journalister vill göra gällande i en del fall.

Tvärtom är, kanske allra mest tydligt när det kommer till kvällspressen med Aftonbladet i spetsen, mainstream tidningar och dess journalister en förlängning för statsmakten och dess åsikter.

En PR-organisation utan egen ryggrad eller vilja att granska makten ur ett balanserat perspektiv är inte en del av demokratin. Det är en del av sjukdomsbilden av vad som är fel med Sverige.

Ett intrång på Aftonbladet är inte ett större angrepp på demokratin än ett inbrott i Hammarbys klubbförråd. Oavsett hur stora hejaklacker då båda må ha.

2 Comments:

Blogger px said...

Det är ungefär ett lika stort angrepp mot demokratin som om Se & Hör hade blivit hackade.

Aftonbladet borde se över inte bara sin "journalistik" utan även sina säkerhetsrutiner.

2:42 AM, January 04, 2008  
Blogger A said...

Skriver också om kändisar etc.

8:25 AM, March 08, 2008  

Post a Comment

<< Home